Terug naar Nieuws

Opnieuw historische voorwerpen voor Siep & Co

OUDE PEKELA – De stichting Siep & Co in de gemeente Pekela is opnieuw in het bezit gekomen van een stukje (verbeelde) historie. Het gaat om twee scheepjes die op schaal zijn nagebouwd door modelbouwer Geert Niewold uit Winschoten. De maker van vele modelschepen, medio vorig jaar nog aanwezig op de hobbybeurs van Siep & Co, kwam enige tijd geleden in het bezit van een bouwtekening uit 1873 van een praam die op de vroegere werf van scheepsbouwer Kars te Oude Pekela was vervaardigd.

Niewold, die de tekening met een vergrootglas moest uitlezen, slaagde erin het vaartuig minutieus na te bouwen. Daarna produceerde hij ook nog eens een op schaal na gebouwde opduwer. Dit vaartuig gleed in 1937 van een werf in Kielwindeweer. Praam en opduwer werden destijds in opdracht van de familie Bellinga uit Ommelanderwijk gemaakt.

Voorzitter Sebes Zevenhuizen van Siep & Co toonde zich zeer verheugd met beide mini vaartuigen en de tekening. Hij verzekerde Niewold dat alle drie een mooi plaatsje zullen krijgen in de vitrinekast van de Pekelder stichting. Siep & Co is gevestigd in de hallen van het hennep verwerkend bedrijf Hempflax in Oude Pekela en bekommert zich om het plaatselijke en regionale industrieel erfgoed, met name dat van het strokarton.

Zo is de stichting er in geslaagd diverse antieke machines, die jarenlang niet hebben gedraaid, weer aan de praat te krijgen. Elke maandag- en woensdagmiddag is Siep & Co geopend voor bezichtigingen en rondleidingen. De toegang is gratis.

Op de foto: Voorzitter Sebes Zevenhuizen en modelbouwer Geert Niewold. Beide tonen de modelscheepjes en de bouwtekening uit 1873.