Stichting Siepco houdt presentatie in MFC Pekela

NIEUWE PEKELA – Stichting Industrieel Erfgoed Pekela en Culturele Ontwikkeling (SIEPCO) gaat zich donderdagavond 20 februari aan de bevolking van de gemeente Pekela presenteren. Ook belangstellenden uit omliggende plaatsen zijn welkom.

In het nieuwe multifunctionele centrum aan de Sportlaan in Oude Pekela wordt een (gratis toegankelijke) bijeenkomst gehouden waarop het bestuur de plannen en doelstellingen zal uitleggen. Het evenement begint om 19.30 uur.

Voorzitter Trijnko Pelgrim, burgemeester Meindert Schollema en Hendrik Hachmer van het Veenkoloniaal Museum in Veendam zullen inleidingen houden. Ook is er een oude industriële film over de strokarton te zien. Aan het eind van de avond worden belangstellenden gepolst of ze bij Siepco vrijwilliger willen worden. Ook kunnen personen zich aanmelden als donateur.

Industrieel erfgoed
Siepco wil het industriële erfgoed in Pekela niet alleen ontdekken, bewaren en tentoonstellen, maar ook weer operationeel maken. Het liefst middels leer/werktrajecten voor personen die langdurig zonder werk zitten en mensen die aan omscholing denken. Uiteraard zijn ook gepensioneerden welkom.

Door een werkgroep van Siepco is reeds een oude stoommachine bijna weer bedrijfsklaar gemaakt. Verder moet worden gedacht aan oude papiermachines, de voormalige veenkoloniale scheepvaart, de vroegere sigaren- en wijnmakerijen (Koning en Nieboer), de eerste baksteenindustrie (Stratingh), sokkenbreierijen (Staps) en het assembleren van trucks (Zwalve). Daarvoor heeft de stichting zijn intrek genomen in één van de reusachtige hallen van de voormalige strokartonfabriek Free & Co in Oude Pekela.

Scheppapiermachine
In genoemd complex is sinds een groot aantal jaren het hennepvezel verwerkende bedrijf Hempflax actief. Inmiddels beschikt Siepco ook over de bouwtekeningen van vermoedelijk de allereerste scheppapiermachine en van de uit Frankrijk afkomstige Robbertsche machine, de eerste (houten)papiermachine met een baan. Het is de bedoeling beide machines te bouwen en operationeel te maken.