SIEPCO OP EXCURSIE

NIEUWE PEKELA 5 september 2015 – Leden van het bestuur en een aantal vrijwilligers van de industriĆ«le erfgoed stichting Siepco in de gemeente Pekela hebben afgelopen zaterdag op initiatief van bestuurslid Harry Ots een excursie door en rond Nieuwe en Boven Pekela gemaakt. Aanvankelijk zou als vervoermiddel de fiets worden gebruikt. Vanwege het slechte weer werd vlak voor de start echter besloten de auto te nemen. Ots had een route uitgestippeld die onder anderen leidde langs agrarische en industriĆ«le objecten. Ook enkele bezienswaardigheden werden bezocht. Op de locaties werd uitleg gegeven door de eigenaren, de bewoners en door reisleider Harry Ots zelf .

Achtereenvolgens werd de Stainkroeg in Ommelanderwijk bezocht waar het ontstaan van de vroegere plaatselijke steenfabriek en de niet meer bestaande stromalerij Phoenix werden belicht. In Wildervanksterdallen werd het bedrijf van landbouwer Stevens bezocht. Hier werd de wijk- en kanalenstructuur als ook de rest van het ontstaan van het landschap uit de doeken gedaan.

Vervolgens werd ontmoetingscentrum de Riggel in Boven Pekela met een bezoek vereerd en kreeg het gezelschap daar tekst en uitleg van het vroegere leven in Boven Pekela. De route leidde verder naar het Hoetmansmeer, naar het veevoederbedrijf van de familie Pot inclusief de bijbehorende molen en naar de zeer creatief ingerichte woning en tuin van de familie Broekema aan de Tjadenstraat.