Siepco demonstreet oud-Pekelder ambacht op Kersenfestival Nieuwolda

NIEUWOLDA/PEKELA – Stichting Industrieel Erfgoed Pekela en Culturele Ontwikkeling (Siepco) heeft zich afgelopen weekend middels een demonstratie van een oud-Pekelder ambacht voor het eerst aan de bevolking gepresenteerd.

Op het fruitbedrijf Molema in Nieuwolda werd zondag op het plaatselijke kersenfestival door Siepco uit de doeken gedaan hoe nieuw papier kan worden gemaakt. En wel op een vrij eenvoudige manier. Alles wat nodig is, is water, oude papier, een zeef en een drukpers. Sebes Zevenhuizen, een van de bestuursleden van de Pekelder Stichting, toonde aan belangstellenden het procede. Hij kreeg vrij veel bekijks en diverse kinderen kregen de gelegenheid om zelf een velletje nieuw papier te maken. Siepco wil in de nabije toekomst met dergelijke demonstraties vaker de boer op.

De stichting is gehuisvest in een van de loodsen van het hennep verwerkend bedrijf Hempflax in Oude Pekela. Hier bevindt zich tevens een oude stoommachine uit de tijd van de kartonindustrie. Vrijwilligers van Siepco maken de oude machine weer bedrijfsklaar.