NIEUWSBRIEF 2020 – SIEP&CO ONTVING IN 2019 VEEL BEZOEK

PEKELA 10 Februari  – Het gaat goed met de stichting Siep&Co. Vorig jaar en ook in het nieuwe, nog prille 2020 werden en zijn alweer plannen gemaakt die het bestuur en medewerkers in staat stellen nieuwe voorwerpen aan te schaffen en verder te werken aan de verbetering van de huidige accommodatie aan de H. Westerstraat 22 in Oude Pekela.

Vorig jaar kwam een uitzonderlijk hoog aantal mensen bij Siep&Co op bezoek. Naast de vele reguliere belangstellenden, lagen drie grootschalige evenementen hieraan ten grondslag. Enerzijds was dit de toneelvoorstelling ‘Onderweg naar de Toekomst’ en anderzijds de doorkomst van het Groninger wandelevenement Tocht om de Noord en het 25-jarig jubileum van buurman Hempflax. De bijna 60 voorstellingen waren goed voor ruim 2300 bezoekers. Meer dan 5000 wandelaars passeerden op de laatste zondag van september de toegangsdeuren van de stichting en het jaarfeest/annex open huis van het hennep verwerkend bedrijf trok meer dan 1000 nieuwsgierigen. Zowel toneel, het wandelen als ook het jubileum spekten de kas van Siep&Co.

Medio vorig jaar kreeg onze stichting de officiële status van gemeentelijke trouwlocatie. Oorzaak was het huwelijk van het echtpaar Mik/Ots dat in de nieuwe ‘bruidssuite’ van Siep&Co werd gesloten. Pa Harry Ots voltrok de ceremonie, nadat hij een tweedaagse cursus had gevolgd en de bijbehorende verplichte eed had afgelegd. Op de avond van de trouwdag werd in het ketelhuis van Siep&Co een groots feest gevierd.

Aan het eind van 2019 werd een gezellige bijeenkomst georganiseerd voor bestuur en medewerkers. Plaats van samenkomst was de nieuwe kantine, waarin inmiddels ook een bar was geplaatst. Interim voorzitter Andries Brans keek in zijn speech terug op een succesvol jaar en wenste vervolgens iedereen een gelukkig en succesvol 2020.

Het Proatcafé, een initiatief van Siep&Co en de Stichting Culturele Commissie Pekela (SCCP) werd in 2019 vier keer georganiseerd. Afwisselend in de Pekelder dorpshuizen De Binding, de Kiepe en de Riggel. De belangstelling was prima. Steeds volle zalen met interessante onderwerpen en onderhoudende sprekers en muziek. Het laatste Proatcafé vond in februari 2020 plaats. In de Binding kwamen meer dan 200 belangstellenden luisteren naar het levensverhaal van het voormalige Pekelder fotografie imperium Kral.

 

Siep&Co is de laatste tijd in het bezit gekomen van interessante voorwerpen. Zo werd het opduwertje van Stoffer Siepel bij de stichting onder dak geplaatst. Het is de bedoeling dat de technische medewerkers het bootje weer vaarklaar gaan maken. De groep werkt verder aan een Engelse Lister motor en aan de Ford tractor van plaatselijk landbouwer Wortelboer. De heftruck, geschonken door garagebedrijf Dijkuizen uit Oude Pekela is inmiddels geheel gerestaureerd en is operationeel. Dat betekent dat de machine regelmatig wordt gebruikt. De kans bestaat dat Siep&Co nog dit jaar in het bezit komt van een aantal zeer fraaie beelden die zijn gemaakt door wijlen kunstenaar Willem Massa. Naast zakelijke dingen werkt een aantal bestuursleden momenteel aan het creëren van nieuwe werkplekken en ruimtes in de hallen waar voorwerpen kunnen worden geëxposeerd of kunnen worden opgeslagen.

Ook dit jaar neemt Siep&Co weer deel aan een aantal (nationale) evenementen. Dat zijn achtereenvolgens NL Doet, De Open Monumentendagen, (waarschijnlijk) de gondelvaart tijdens de OPA-week en er wordt een hobbybeurs georganiseerd. In het kader van 75 jaar Bevrijding komt in april een groep Belgen en Polen bij Siep&Co logeren. Wat muziek en toneel betreft staan ook weer een aantal onderwerpen op de rol. Een vast programma is echter nog niet vastgesteld.

 

De stichting Siep&Co heeft op dit moment een klein batig saldo. Laatst binnen gekomen bedrag werd geschonken door de pas opgeheven organisatie ‘Stro afzet Vereniging Groningen’, een groep Groninger landbouwers die in de vorm van een soort coöperatie hun opgeslagen stro pas verkochten als de prijs goed was. Een cheque met een mooi bedrag werd medio januari van dit jaar overhandigd door ex voorzitter Tammo Mellema.

Het Bestuur.