‘masterclass opsporing’ voor rechercheurs uit heel Noord Nederland

Op donderdag 17 mei 2018 was de voormalige strokartonfabriek Free & Co in Oude Pekela, die nu door de Stichting SiepCo beheerd wordt, het ongepolijste decor vaneen. Er deden ongeveer 250 politiemensen uit Groningen, Friesland en Drenthe mee die werkzaam zijn bij zowel de regionale als districtelijke recherche, maar ook bij de crimeteams van enkele basisteams. Ze kropen in de huid van de crimineel door allerlei opdrachten uit te voeren die ze normaal gesproken proberen te bestrijden.

Zo leerden ze hoe ze een criminele organisatie moesten opzetten, hoe ze geld wit konden wassen en hoe ze uit het zicht van overheidsinstanties konden blijven. Verder leerden medewerkers van Enexis hen om voor een hennepkwekerij stroom ‘achter de meter’ vandaan te halen en digitaal specialisten leerden hen hoe ze illegale goederen op het darkweb konden bestellen. En dat in de sfeer van een oude fabriekshal met tal van originele machines waardoor ze uit de dagelijkse sfeer van een bureau of een trainingscentrum werden gehaald.

Hoofd van de Dienst Regionale Recherche Hugo van Klaveren die de gehele dag als deelnemer had meegemaakt, was verrast door de invulling van deze masterclass: ‘Dit geeft een totaal andere dimensie aan leren. Door vanuit het perspectief van de crimineel te leren kijken, weet je wat je als politie te doen staat. Het brengt je nieuwe inzichten in vormen van interventies maar leert je ook waar je nog aan werken moet’.

Deze dag was niet mogelijk geweest zonder de inzet van het bestuur en vele vrijwilligers van SiepCo en de welwillende medewerking van de gemeente Pekela en de brandweer. De politie was daar dan ook enorm over de spreken. ‘Door de prachtige locatie en de medewerking van al deze mensen kon een sfeer neergezet worden die zijn weerga niet kent’ aldus een van de organisatoren van het evenement.