HEMPFLAX ORGANISEERT GROTE BEURS; ‘BOUWEN MET HENNEP’

OUDE PEKELA maart 2018 – Het hennep verwerkend bedrijf Hempflax aan de Hendrik Westerstraat in Oude Pekela organiseert op 23 en 24 maart aanstaande een grote beurs. Het evenement wordt gehouden onder de noemer ‘bouwen met hennep’ en de slogan ‘gezond, comfortabel en duurzaam wonen met hennep’. De beursvloer bevindt zich in de hallen van de stichting Siepco. Hier vinden beide dagen diverse demonstraties plaats. Ook worden in deze ruimtes, voornamelijk op de eerste beursdag, vanaf een podium lezingen gehouden. Inmiddels hebben meer dan zestig bouwondernemers uit Noord-Nederland zich als belangstellende aangemeld.

Organisator en coördinator is Gertjan Bruins, businessline manager bij Hempflax. Hij is verantwoordelijk voor diverse lijnen bij het Pekelder bedrijf, waaronder bouw en agro. Volgens Bruins staat, evenals veel andere branches, ook de bouw in Nederland aan het begin van een revolutie. ,,Dat komt vooral door begrippen als duurzaam, flexibiliteit, innovatie, vergroening en circulariteit”, aldus de manager. Bruins zegt dat daar met een product als hennep uitstekend op kan worden ingespeeld. ,,Want dit groene landbouwproduct is als basisstof ook in de bouw zeer veelzijdig toepasbaar”. Hennep is verder honderd procent te recyclen en tevens te gebruiken als meststof.

Ondernemers en overige belangstellenden krijgen op de beurs van Hempflax met enkele buitenlandse ondernemers te maken. ,,Zij hebben hennep al lang ontdekt en hebben er tot nu toe mooie resultaten mee bereikt”, vertelt Gertjan Bruins. Als eerste noemt hij het Belgische bedrijf Isohemp uit de plaats Vernemont. Deze onderneming produceert uit een mengsel van hennephout en kalk blokken die als muur of wand op elkaar worden gelijmd. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld prefab gevels worden gemaakt. Isohemp geeft hiervan op de beurs een demonstratie. Akla-BVP uit Frankrijk zal bij Hempflax laten zien hoe kalkhennep gesprayd kan worden. Craftststuc uit Ierland gaat een demonstratie leemstuc geven. De Ieren doen dit eveneens met een stucproduct op basis van hennep. Genoemd bedrijf is gespecialiseerd in het renoveren van oude kerken en monumentale gebouwen en wordt over de hele wereld gevraagd. Uit Oostenrijk komt het bedrijf Naporo. Medewerkers van deze internationale onderneming zullen laten zien op welke wijze met wol isolatie, eveneens op basis van hennep, geluidsisolerende tussenwanden zijn te vervaardigen. Dakdekkersbedrijf gebroeders Kranenborg uit Garnwerd gaat een dak opbouwen met onder anderen wol isolatie van hennep. Het bedrijf Vloerverwarming Nederland gaat een wand maken van hennep met wandverwarming. Hierbij spelen de begrippen comfort en besparing een belangrijke rol. Ecobouw Salland gaat demonstraties houden hoe in de zelfbouwbranche met kalkhennep moet worden omgegaan. Verder zijn aanwezig 3Draft Ingenieurs, Energie-Besparing-Advies, Monier en uiteraard Hempflax zelf. De eerste beursdag, vrijdag 23 maart, is voornamelijk bedoeld voor professionals. Particulieren die op zaterdag zijn verhinderd, mogen echter ook op vrijdag naar binnen. Op de zaterdag die volgt mogen alle overige belangstellenden een kijkje komen nemen. Rolf Koops van de organisatie Building opent de tweedaagse beurs op vrijdagmorgen rond de klok van tienen. Alle genoemde ondernemingen die demonstraties gaan geven en lezingen gaan houden hebben verspreid over de beursvloer een stand. Beide beursdagen zijn gratis toegankelijk en duren van 10.00 tot ongeveer 18.00 uur. Parkeren kan in de buurt van de gebouwen maar ook bij de buurman, de voormalige strokartonfabriek Britannia. De gerepareerde stoommachine van Siepco zal tevens enkele keren worden opgestart.

Onlangs heeft Hempflax met de Pekelder transportonderneming De Boer een leasecontract afgesloten voor een truck met oplegger met daarop de logo’s en kleuren van het Pekelder hennep verwerkend bedrijf.

 foto Gertjan Bruins van Hempflax en Rinke de Boer van de transportonderneming voor de vrachtwagen.