Open Monumentendag 2015

Siepco doet weer mee aan Open Monumentendagen 2015

PEKELA – De Stichting Industrieel Erfgoed Pekela en Culturele Ontwikkeling (Siepco) is ook dit jaar weer een van de deelnemers aan de Open Monumentendagen die in het weekend van 12 september worden gehouden. Siepco is alleen op de zaterdag (alle andere objecten ook) vanaf half tien tot pakweg vijf uur geopend.

DSCF0116In enkele hallen van de voormalige strokartonfabriek Free en Co – nu Hempflax – aan de H. Westerstraat 20 in Oude Pekela zijn diverse onderwerpen te bezichtigen. Tevens zijn er enkele activiteiten. Bij binnenkomst worden de bezoekers geconfronteerd met de inmiddels erg bekende stoommachine. Vorig jaar was dit een van de belangrijkste bezienswaardigheden. Dat is nu ook zo. De machine is dit jaar echter in gedemonteerde toestand te bekijken. Vrijwilligers van Siepco die inmiddels anderhalf jaar aan het apparaat werken, geven tijdens de bezoekuren tekst en uitleg. De machine moet, om weer te kunnen worden gebruikt, helemaal worden schoongemaakt en gereviseerd.

DSCF0120

De monteurs werken met uitzondering van vakanties twee middagen dagen per week aan de klus. Nu al is duidelijk dat ‘Siep’ niet meer op stoom gaat werken, maar vermoedelijk op lucht. ,,We krijgen hem zeker weer aan de praat”, aldus medewerker Eppo op den Dijk. In het voormalige ketelhuis van de fabriek wordt tijdens de Open Dagen een van de oudste ambachten van Pekela gedemonstreerd. Papier scheppen. Uit pulp en met behulp van een drukpers kunnen bezoekers onder deskundige leiding proberen m

een eigen velletje papier te maken. Met name voor kinderen een erg leuke bezigheid. Met behulp van mee gebrachte kraaltjes of plakplaatjes kunnen tevens eigen logootjes wor

den afgedrukt. In dezelfde ruimte kunnen liefhebbers tevens kijken naar antieke beelden van de Pekela’s. Middels foto’s van Fokko Martena, die zijn inmiddels beroemde boeken mee brengt en naar oude filmbeelden. In een aanpalende ruimte is een tentoonstelling ingericht die de geschiedenis van het papier maken laat zien. Deze expo staat opgesteld in de carrousel die vorig jaar nog stond opgesteld in het Veenkoloniaal Museum in Veendam.

Overigens organiseren de gemeenten Pekela en Veendam gezamenlijk de komende Open Monumentendagen. Het thema is ‘Op Reis’. Er is samenwerking gezocht en gevonden met de buurgemeenten Aa en Hunze en Stadskanaal en het dorp Wildervank. Centraal punt is Huize Bareveld, waar de dagen rond half tien ’s morgens zullen worden geopend. In totaal zijn er in beide gemeenten zestien monumenten te bezichtigen.  Bij de meeste zijn anekdotes of wetenswaardigheden opgenomen die bij het thema passen.  Vanaf de site www. Veendam.nl  is een programmagids te downloaden.